[Home] [Essential Data] [General Information] [Business & Economy] [Business Guide] [Who's Who] [Hall of Fame]
[Practical Information]
[Search this Site] [Add your Site] [Send Your Comments!] [Bookmark this Page] [Site map ]


[Romanians Abroad

[Republic of Moldova]

[Hot Subjects Forum

[Exchange rates

  [Stock Exchange

  [Capital Market]

[Weather]

[Free Email]

[Vote "Romania on Line" in]

[Webmaster!]


a candle for my son!

Niculae Cerveni
Avocat, politician

Nascut la 19 martie 1926, in comuna Cervenia, judetul Teleorman, fiind al saptelea copil, in ordinea varstei, dintre cei opt copii ai familiei

Casatorit cu Cerveni Silvia Rodica, avocat. Doi copii: Cerveni Lucretiu, om de afaceri si Calinescu Viorica (casatorita), avocat

Studii

 • 1946 - a absolvit liceul "Mihai Viteazu", din Bucuresti
 • 1974 - a absolvit Facultatea de Drept - Universitatea Bucuresti (seria 1946-1950)

Cariera parlamentara

 • 1992-1996 - Deputat in Parlamentul Romaniei
 • 1996-2000 - Senator in Parlamentul Romaniei si membru in Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului Romaniei.

ACTIVITATE  PROFESIONALA  SI  POLITICA

 • Persecutiile politice indurate mai bine de un sfert de secol de Niculae Cerveni au inceput la 4 aprilie 1949. In acea zi, la un seminar cu tema "Centralismul democratic - sistem de organizare administrativa in URSS si tarile de democratie populara", tanarul student al Facultatii de Drept din Bucuresti a afirmat ca nu exista nici o deosebire esentiala intre regimul comunist bolsevic din URSS si cel nazist. A-l compara pe Stalin cu Hitler insemna pentru autoritatile comuniste o blasfemie. O saptamana mai tarziu, Cerveni a fost exmatriculat. Un articol publicat in 10 aprilie 1949 in "Scanteia tineretului" sustinea ca studentii "au infierat provocarile murdare ale dusmanului de clasa Bulumac Niculae (numele de Bulumac a fost schimbat apoi  in Cerveni), legionar, fiu de chiabur. In plenarele studentilor el denigra URSS, profera lozinci reactionare, atitudinea dusmanoasa a culminat in seminarul de drept administrativ in care A INSULTAT PARTIDELE COMUNISTE, iesind din acest colectiv ca periculos pentru societate."
 • A fost arestat la 6 decembrie 1949 si condamnat la cinci ani de inchisoare pentru "uneltire impotriva regimului comunist". Dupa eliberare (24 decembrie 1954) a trebuit sa astepte inca doua decenii pana sa-si vada realizat visul de a deveni avocat
 • Abia in 1970 a fost reprimit in Facultatea de Drept, ajungand sa dea examene cu fostii sai colegi, deveniti intre timp profesori universitari
 • Nici dupa absolvire, in 1974, la peste 40 de ani, nu a fost lasat sa pledeze decat la instantele inferioare
 • A fost nevoit sa ameninte cu greva foamei in fata sediului C.C. al P.C.R. - era deja in anul 1977, anul miscarii Goma - pentru a obtine ridicarea oricaror restrictii in exercitarea profesiei
 • Represiunea suferita de Niculae Cerveni in anii comunismului a fost recunoscuta oficial in 1992 printr-o hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva, pe care o reproducem:

TRIBUNALUL MUNICIPIULUI BUCURESTI
SECTIA A III-A CIVILA
Sedinta publica de la 16 aprilie 1992
DECIDE

Admite recursul declarat de Niculae Cerveni impotriva Hotararii nr. 4688 din 10 dec. 1991 pronuntata de Comisia Municipiului Bucuresti si in consecinta;

Modifica hotararea Comisiei in sensul ca, contestatorul are o vechime neintrerupta in aceeasi unitate de la 6 decembrie 1949 la 10 mai 1970.
Constata ca perioada de detentie se intinde, cu intermitente, de la 6 dec. 1949, la 4 dec. 1954.
Constata ca perioada de represiune se intinde de la 16 aprilie 1949 pana la 10 mai 1970.
Constata ca contestatorul are dreptul la o indemnizatie de 4014 lei, care curge de la 1 ianuarie 1991.
Ia act ca nu se solicita cheltuieli de judecata.
Definitiva.
Pronuntata in sedinta publica de la 16 aprilie 1992

PRESEDINTE:  ss / Iulian Dobrescu  
JUDECATOR: ss / Nicolae Plavitiu
JUDECATOR: ss / Claudiu Popescu Elizeu
GREFIER: ss / Roua Craciun

 • 1990-1995 - decan al Baroului Bucuresti, ales in mod democratic la 13.01.1990
 • In 1994 a participat la Congresul Uniunii Internationale a Avocatilor, din Statele Unite si a fost ales vicepresedinte national al UIA
 • Din 1998 - consilier in Uniunea Avocatilor din Romania si membru in conducerea Uniunii Juristilor din Romania
 • In prezent este titularul Cabinetului individual de avocatura "Niculae Cerveni" din str. Brezoianu nr. 41-43, sector 1, Bucuresti, unde isi desfasoara activitatea peste 100 de avocati stagiari. Telefon: 01/314.13.67

ACTIVITATEA POLITICA

 • Asa cum planuise impreuna cu prietenul sau, Lazar Arzoceanu, coleg de studentie in lagarul de la Onesti, avocatul Cerveni a decis, imediat dupa prabusirea regimului comunist sa intre in politica. Impreuna cu un grup de colegi de la Baroul Bucuresti a fondat, la 23 ianuarie 1990, Partidul Socialist Liberal, a carui denumire a starnit pe atunci numeroase nedumeriri. "Respectul proprietatii", principala deviza a PSL, preluata astazi de Partidul Liberal Democrat Roman, era elocventa pentru orientarea liberala a gruparii. De ce, atunci, "socialist"? "Liberalismul era filosofia noastra - bazat pe libertate, drepturi individuale si initiativa particulara", aminteste Niculae Cerveni. Denumirea partidului voia insa sa sublinieze tocmai obiectivul pe care si-l propusese PSL: trecerea de la o societate socialista, cu o economie etatizata, spre o societate deschisa, "liberala", explica Cerveni.
 • Dupa o incercare nereusita de a forma Uniunea Democratica de Centru, care urma sa fie o a treia forta politica, distincta de FSN si de partidele istorice, care sa se adreseze acelui electorat - in principiu majoritar - fara legaturi cu vechii liberali sau taranisti si totodata netributar regimului comunist, Delegatia Permanenta a PSL a decis inceperea tratativelor cu marele partid din opozitie din acea vreme, Partidul National Liberal.
 • La 18 decembrie 1990, PSL a intrat in alianta cu PNL, iar Cerveni devenea vicepresedintele partidului condus de Radu Campeanu.
 • La numai doua luni de la aceasta alianta s-a petrecut un eveniment care a racit considerabil relatiile dintre Niculae Cerveni si Radu Campeanu. In decembrie 1990, Campeanu l-a criticat pe Cerveni pentru o cuvantare rostita de acesta la Timisoara, afirmand ca discursul nu concorda cu politica partidului. Conflictul a devenit deschis in 1991, existand si alte cauze, iar ruptura Cerveni - Campeanu s-a produs la scurt timp dupa alegerile locale din 1992, cand conducerea PNL a decis iesirea partidului din Conventia Democrata. Pana in acel moment, popularitatea PNL-ului era considerabila, fiind creditat cu 18% din intentiile de vot ale electoratului. Sase luni mai tarziu, catastrofa, rezultatul direct al parasirii Conventiei se petrecuse: pentru prima data in istoria participarilor sale la alegeri, PNL nu a reusit sa patrunda in Parlament.
 • In 1992, cand Radu Campeanu a parasit Conventia, Niculae Cerveni a refuzat sa-l urmeze si a fondat Partidul National Liberal-Conventia Democratica / PNL-CD /, mizand in continuare pe unitatea opozitiei.
 • Dupa un sir de divergente care au avut loc in cadrul partidului, PNL-CD capata un meritat castig de cauza in fata pucistilor condusi de senatorul Alexandru Popovici, prin Sentinta civila nr. 12/1997 a Sectiei a III-a Civila a Tribunalului Bucuresti si apoi prin sentinta nr. 107/3 iulie 1997 a Curtii de Apel Bucuresti.
 • 14 iunie 1997 - are loc, la Bucuresti, "Congresul Unificarii Liberale", care aduce Partidul Liberal '93, condus de Dinu Patriciu, in cadrul Partidului National Liberal - Conventia Democratica, condus de Niculae Cerveni, sub aceasta denumire si pastrand structura juridica a PNL-CD, fapt consfintit si de justitie. La 28 octombrie 1997 Sectia a III-a Civila, prin Sentinta civila nr. 22/1997, dispune schimbarea denumirii PNL-CD in Partidul Liberal.
 • In aprilie 1998, Dinu Patriciu impreuna cu un grup de acoliti, prin actiuni destabilizatoare si marsave, au incercat sa impuna comasarea prin absorbtie a Partidului Liberal cu Partidul National Liberal, in ciuda impotrivirii majoritatii filialelor partidului si a celorlalti membri din conducere. Dupa mai multe procese juridice, care au durat aproape 2 ani, Partidul Liberal condus de Niculae Cerveni a castigat in fata grupului destabilizator prin Decizia Civila nr. 1882 din 31.05.2000 a Curtii de Apel Bucuresti, care considera nestatutara hotararea de comasare prin absorbtie dintre PL si PNL.
 • La 9 mai 1998, Congresul de la Brasov al Partidului Liberal hotaraste schimbarea denumirii partidului in Partidul Liberal Democrat Roman.
 • A candidat la functia de presedinte al Romaniei la alegerile generale din noiembrie 2000

Adresa

 • Cabinetul individual de avocatura "Niculae Cerveni"
  Str. Brezoianu nr. 41-43
  Sector 1, Bucuresti
  Telefon: +40-21-314.1367
  Fax: +40-21-222.9904
  Mobile: +40-723-361.717
 

Click Here!
Email Login
Password

New users sign up!

   Search this site or the web  
 
  Site search Web search          powered by FreeFind

Copyright 2000-2015 Ronline.Net. Last modified: January 15, 2015
webmaster@romania-on-line.net